Innan utbyggnaden startar – saker att tänka på

Vid en utbyggnation på en bostad finns flera saker man bör kontrollera innan arbetet påbörjas. Här är några saker som man absolut bör se över för att minimera problem under projektets gång.

Behöver du bygglov?

Börja alltid med att kontrollera om du behöver bygglov för den utbyggnad som planeras. Om du behöver bygglov eller inte beror både på detaljplan och hur stor utbyggnaden kommer att bli. Har du frågor kring detta är det den kommun som byggnationen ska byggas inom som kan kontaktas. Är byggnaden i Uppsala är det alltså Uppsala kommun som ska kontaktas.
Redan i detta läge kan man fundera på hur stor utbyggnad som verkligen behövs. Har man tänkt bygga 13 kvadratmeter och krav på bygglov finns vid 12 kvadratmeter kanske det är värt att bygga något mindre.
Det finns allmänna byggregler kring bygglov som generellt gäller i alla kommuner men även detaljplaner som därmed skiljer mellan kommunerna. Även om en vän fått bygglov för en viss utbyggnad betyder det alltså inte att du kan räkna med samma svar. Detta även om ni skulle bo inom ungefär samma område.

Har du gjort en budget?

De flesta måste ta hänsyn till en budget och räkna på detta innan man ”sätter spaden i jorden” och börjar bygga. Vad kommer utbyggnaden att kosta? Räkna även med vissa tilläggskostnader som kan uppkomma på vägen. Många glömmer exempelvis kostnaden för bygglov.

Har du jämfört flera offerter?

Om du inte alls bryr dig om priset behöver du inte heller jämföra offerter. Men de flesta vill bygga så billigt som möjligt – utan att tumma på kvalitén. Att få in flera offerter är mycket enkelt. Skriv ner i ett dokument på datorn vad som ska byggas ut, när det ska genomföras och vilka andra krav du har. Skriv även dina kontaktuppgifter. Sök sedan på Google efter snickare eller ett byggföretag. Om du exempelvis bor i Uppsala räcker det alltså med att googla efter ”Snickare Uppsala” för att få fram en lista på snickare, deras kontaktuppgifter och vad de erbjuder för tjänster.
Dessutom finns flera fördelar med att få in fler offerter. Det handlar inte enbart om att hitta lägsta priset utan även om att få en känsla för vad ett ”rimligt pris” är.
När du ber om offert kommer även snickarna på besök för att se på ritningar och diskutera den utbyggnad du planerar. När det sker kan du passa på att ställa frågor kring hur de lägger upp projekt och även fundera på hur du upplever den kommunikation ni har.

Har du planerat en slutbesiktning?

Att ha en oberoende slutbesiktning skapar en stor trygghet. En besiktningsman går igenom jobbet som hantverkaren har gjort och kan därefter lämna ett intyg på att allt är korrekt. Därmed minimeras risken att fuskbygge (eller rena misstag) uppstår. Läs mer om utbyggnader här.