Nu drar husrenoveringen igång på allvar

svart kök från IKEA
Inte vårt kök, men vi har använt samma köksluckor i vårt.

All aboard! Vår renoveringsresa har äntligen börjat och vi håller hårt i biljetterna som ska ta oss till målet. Ni som känner mig och min familj vet att det här är efterlängtat.

Först en bakgrund för er som inte känner mig och min underbara familj. Hasse heter jag, jag är 40 år gammal och lever tillsammans med min fru Maria och mina två barn – Hanna 13 år och Lukas 10 år – i Nacka utanför Stockholm. Huset köpte vi för några år sedan och vi har länge drömt om att renovera det. Som det är nu så fungerar allting – men mycket mer än så är det inte.

Det är inte särskilt snyggt, det är inte särskilt modernt och vi har siktet inställt på att renovera i stort sett allting. Lite kan vi göra på egen hand, men för det mesta så krävs det förmodligen hjälp och så är det om man föds med händer där tummarna placerats mitt i handen. Vi räknar med kostnader och som tur är så håller frugan i plånboken så att det inte sticker iväg alltför mycket! Hur gick då första momentet? Över förväntan!

Igår så blev nämligen äntligen köket klart! Vi köpte köket från IKEA och hör och häpna: jag satte upp det alldeles själv (ja, med viss hjälp av Maria förstås…) och det sparade oss rejält med pengar. Vi behövde bara anlita en elektriker, plattsättare och en rörmokare och sammanlagt så betalade vi – inklusive rot-avdraget – 16.000 kronor för deras jobb. Rot-avdraget förresten – pris ske gud för detta!

Rivningen av det gamla köket var förresten det jag tyckte var jobbigast. Många svängar till tippen blev det och det är tur att man har polare med släpvagn. Hur mycket köket kostade allt som allt? Ja, vi betalade 57.000 kronor och det tycker jag var rimligt. Jag hade räknat med mer!

Peppar peppar, ta i trä och allt det där – men det verkar som att alla delar fungerar också. Kylen, frysen, spisen och diskmaskinen morrar belåtet och vilken njutning det är att laga mat helt plötsligt. Man känner sig som en hotellgäst och jag ska njuta av att göra mina klassiska nattmackor.

Recept kommer här: Ta två skivor bröd. Skär en tomat i tunna skivor. Hyvla ost i lagom mängd. Lägg på två skivor skinka. Srirachasås – mycket! Kläm ihop och micra i trettio sekunder. Bon Appetit!

Jag har alltid varit en nattuggla och jag tycker att det är härligt att sitta ensam och bara fundera på livet. Nu när barnen börjar bli stora så händer det mycket. Skola, träningar, jobbet, renoveringen av huset… Som nu, klockan är tjugo över ett och alla andra sover medan jag sitter här med datorn i knäet och slötittar lite på tv. En dokumentär om andra världskriget för övrigt – ganska intressant!

Det är skönt att få sortera tankarna lite och nu känns det som en stor sten släppt från axlarna. Köket är klart och nu kan vi sikta på nästa projekt: badrummet.

Nu börjar ögonen dra sig mer mot tvn och jag ska se klart dokumentären innan det är dags att krypa ner i sängen.
På återhörande! God natt!