Om Silbersky är advokat vet man att de är skyldiga

Har du också lagt märke till det? Att vissa försvarsadvokater är så pass skickliga att de som är misstänkta för något brott, alltid blir frikända om de skickliga försvarsadvokaterna har tagit på sig att arbeta för dem? När de skickliga advokaterna, som till exempel Leif Silbersky, blir anlitade som försvarsadvokater, då har de sådant rykte om sig, att allmänheten redan har dömt ut de misstänkta stackarna bara för att man vet på förhand att de ändå kommer att bli frikända. Så om någon har råd att anlita Leif Silbersky som sin försvarsadvokat, ja då vet man att den personen är skyldig. Det är som en omvänd logik; det är klart man är skyldig om man är tvungen att anlita Silbersky som sin försvarsadvokat.

Vissa är så skickliga

Säg att du är jurist, som börjar arbeta på en väl renommerad advokatbyrå när du är ung. Du lär dig yrket genom att studera de andra advokaterna på byrån. Med åren får du alltmer erfarenhet, som du kombinerar med dina studier i juridik. Efter ett tag har du lärt dig så mycket om hela processen som en misstänkt går igenom under den tiden från det att de har blivit gripna av polisen, varit föremål för polisens utredning, blivit misstänkliggjorda och sedan blir åtalad för ett brott som de inte har begått, ja då är arbetet för dig som deras försvarsadvokat mycket viktigt. Med åren lär du dig mer och mer att vända på alla stenar och se till att på egen hand samla in bevis som övertygar domstolen om att din klient är oskyldig. När du har vunnit några rättegångar, har du fått ett rykte om dig att vara skicklig. Och plötsligt står klienterna på kö för att få anlita dig. Snart är det på samma sätt med dig som med Silbersky – bara det att någon anlitar dig, räcker för utomstående att döma den personen som skyldig.

Ett rykte om sin skicklighet viktigt för försvarsadvokater

Det är verkligen så med försvarsadvokater som med andra yrken som bygger på förtroende, att det som sägs om en, och vad andra tror om en i sin roll som försvarsadvokat, är mycket viktigt. Att man får ett rykte om sin skicklighet har att göra med att man kan tänka i andra banor än andra. Ibland räcker det med vanlig logik, sunt förnuft och envishet. Det krävs att man kan tänka analytiskt, och att man har bra kontakter hos polisen. Dessutom krävs det att man har bra insikter och kunskaper om hur polisen fungerar och hur hela rättsväsendet agerar.